Kombucha si beneficiile ei

ceai imunitateDe cateva luni tot incerc sa fac o postare despre kombucha, si acum, iata ca a sosit acest timp. Vreau sa specific ca de vreo 2 ani tot am incercat sa-mi pun la punct sistemul imunitar prin probiotice, reteta doamnei Tatoiu, retete pe baza de usturoi, orz verde, retete pe baza de multa lamaie si vitamia C, Reishi, Resveratrol, Aloe vera, homeopatie, acupunctura si as putea continua. Ideea e ca din toate tratamentele pe care le-am incercat ceaiul de Kombucha mi-a fost cel mai util. Si dieta raw a fost foarte benefica, dar a necesitat ceva eforturi comparativ cu acest ceai. Ce efecte am simtit? O mai buna digestie, mai multa energie si lista poate continua. Voi lasa marturiile altor oameni sa va convinga:

“KOMBUCHA este o colonie de peste 20 de microorganisme, bacterii “prietenoase” şi ciuperci care fermentează în ceai verde sau negru îndulcit, dând naştere la o băutura acidulată şi aromată, asemănătoare cidrului. Pe măsură ce Kombucha consumă zahărul, produce o multitudine de acizi organici, precum acid glucuronic, acid gluconic, acid lactic, acid acetic, acid butyric, acid malic şi acid usnic; vitamine, în special din grupul B, precum şi vitamina C; totodată, mai produce aminoacizi şi enzime necesare organismului umane. Toate acestea prezintă avantajele culturilor probiotice, care ajută la menţinerea sănătăţii.
Produce prin fermentare o băutură răcoritoare delicioasă din ceai negru/verde, şi, în plus, cu calităţi benefice pentru sănătate!

Beneficii – la ce foloseşte Kombucha?

reglează flora intestinală şi o susţine pe cea benefică (microorganismele din intestin care sunt benefice şi indispensabile pentru sănătatea noastră)
ajută la curăţarea colonului şi drenarea vezicii biliare
ajută la menţinerea unei digestii sănătoase
opreşte diareea neinfecţioasă
reglează apetitul
ajută în curele de slăbire (dacă se foloseşte şi o dietă corespunzătoare, săracă în grăsimi de origine animală, şi însoţită de mişcare)
ajută la reducerea sau eliminarea celulitei
ajută în tratamentul artritei
are efect de remisiune a lupusului eritematos
îmbunătăţeşte vederea şi ajută la vindecarea conjunctivitei, cataractei şi glaucomului
reduce sau elimină manifestările neplăcute ale sindromului premenstrual
ajută la reducerea dependenţei de alcool
curăţă acneea, ameliorează psoriazisul şi alte boli de piele
îngroaşă şi întăreşte părul
întăreşte unghiile
îmbunătăţeşte mirosul
ajută la diminuarea stressului şi a insomniei
uşurează vindecarea de bronşită şi astm
acţionează ca un laxativ blând, ajutând la evitarea constipaţiei
reglează activitatea intestinală
elimină unele simptome ale leuconevraxitei
este un foarte bun calmant
îmbunătăţeşte performanţele sexuale
elimină sau reduce palpitaţiile
îmbunătăţeşte circulaţia sanguină
susţine organismul în lupta cu tumorile
ajută la obtinerea unei digestii sănătoase
ajută în vindecare de gripă şi răceală
alină arsurile, inclusiv cele solare (se unge zona arsă cu un strat de ceai fermentat de Kombucha)
reduce simptomele gutei

Mărturii

Chiar dacă par, poate, un pic prea entuziaste, totuşi ele exprimă rezultatul experienţei personale ale celor care menţionaţi, şi care nu au nici un interes să exagereze:

Dr. Soraya Sh. din Iran este cadru medical. A publicat un articol intitulat “Kombucha inhibă creşterea celulelor maligne” în revista iraniana “Barg – e – sabs”, Teheran/Iran vol. 5 (No. 25, martie 1996), paginile 18, 19 şi 54. Într-o scrisoare adresată lui Guenther Frank, autorul unei renumite cărţi despre Kombucha, Soraya i-a scris: “Am dat Kombucha pacienţilor. Au avut rezultate bune şi sunt foarte satisfăcuţi. Kombucha s-a arătat de folos în vindecarea bolilor prostatei, pintenilor calcaneeni, artritei reumatoide, cancerului măduvei osoase, fibromului uterin, fibrozei pulmonare şi altor afecţiuni. Nu am primit nici o plângere despre ciuperca Kombucha. Rezultatele folosirii ceaiului fermentat de Kombucha au fost suficient de bune pentru a-l accepta ca terapie. Eu însămi îl folosesc zilnic.”

M.P., în vârstă de 15 ani din Olanda, a trimis următoarea scrisoare intitulată “Experienţa mea bună cu Kombucha!”: “Necazul a început pe când aveam 10 ani şi a continuat în următorii 4 ani. La început mâncărimile au început pe braţe şi mă scărpinam până ce sângerau, în special noaptea, în somn. (…) După 6 săptămâni am mers la medic. Mi s-a dat o reţetă formată din penicilină şi un unguent, un braţ fiindu-mi în întregime inflamat din pricina scărpinatului. Situaţia aceasta a durat timp de aproape 1 an. Am continuat sa folosesc unguentul şi penicilina. Apoi am ajuns la punctul în care nu mai puteam suporta ca lucrurile să continue tot aşa. M-am internat în spital pentru tratament specializat. Medicul mi-a spus ca boala mea este cauzată de o bacterie intestinală. Apoi mi s-au dat şi mai multe medicamente care mă făceau să mă simt toropit tot timpul. Dar mâncărimea a rămas. (…)
Cu 6 luni în urmă mama s-a apucat să prepare ceai de Kombucha. Am început şi eu să beau. După numai o săptămână, mâncărimea a dispărut. Mă simt de parcă m-am născut din nou. Chiar şi cicatricile au diminuat şi acum sunt greu vizibile. Aş vrea să spun tuturor: Nu mai luaţi medicamente, ci mai degrabă beţi Kombucha.”

Robin E Layton, fost bolnav de prostatită:

”Am suferit timp de 10 ani (între 45 şi 55 ani) de ceea ce medicina alopată numeşte prostatită. Simptomele au variat, dar în zilele cele mai rele aveam dureri în partea de jos a spatelui, eram letargic, aveam o senzaţie generala că sunt bolnav şi, orice făceam, mă simţeam obosit. De-a lungul anilor medicii mi-au prescris diferite medicamente, de obicei antibiotice, care nu m-au vindecat, ci mi-au cauzat multe alte probleme. Pierzându-mi încrederea în medicina alopată am căutat ajutor altundeva, încercând acupunctura, iridologia, magnetoterapia, apa magnetizată şi homeopatia. Ceea ce m-a dus la o şi mai mare disperare a fost faptul că mă străduiam să duc un mod de viaţă sănătos. Făceam exerciţii fizice, mergeam cu bicicleta, nu fumam, nu consumam alcool şi aveam o alimentaţie echilibrată. Dar toate păreau că le fac fără vreun rezultat!

Cineva mi-a recomandat sa folosesc “ciuperca manciuriană”, Kombucha. Asta s-a întâmplat cu 10 luni în urmă, Acum am suficientă energie şi pot să-mi continui turneele cicliste, mi-am recăpătat respectul de sine şi – slavă Domnului! – nu mai am nici unul din simptomele prostatitei. Îmi doresc să fi aflat despre Kombucha acum 10 ani!”

CUM SE PREPARĂ KOMBUCHA

Cel mai bine este sa începeţi cu o cantitate mai mică de ceai şi cu un vas de diametru mai mic, ca ciuperca să poată creşte repede în grosime şi să facă mai repede „pui”. Pe măsură ce cultura dvs. de Kombucha se va dezvolta, veţi putea produce cantităţi tot mai mari de ceai fermentat.

1. – Pregătiţi ceaiul aşa cum o faceţi în mod obişnuit. La un litru de apă fierbinte, puneţi 2 linguriţe de ceai negru (aprox. 5g). Se pot folosi de asemenea şi pliculeţe de ceai. Lăsaţi-l cca. 15-20 minute (decoct), apoi strecuraţi. Ceaiul poate fi negru sau verde sau în amestec. Doctorii japonezi spun că ceaiul verde previne dezvoltarea cancerului (este un puternic antioxidant; totuşi nu e recomandabil să îl consumaţi seara, aproape de culcare, poate da insomnie). Vă sugerez să folosiţi ceai verde pentru a prepara băutura de Kombucha. Dacă nu vreţi sa folosiţi ceai negru sau verde, puteţi folosi ceai din alte plante medicinale (dar nu ceai de Coada Şoricelului sau Muşeţel, etc. care sunt puternic dezinfectante şi pot distruge o parte din colonia de bacterii care constituie ciuperca Kombucha). Un raport de 1/5 de ceai de plante la ceai verde sau negru, e probabil cel mai indicat.

2. – Strecuraţi ceaiul sau, după caz, scoateţi pliculeţele.

3. – Adăugaţi 70 – 100 g de zahăr la un litru de ceai, peste ceaiul strecurat, dar care este încă fierbinte. Amestecaţi până ce zahărul se dizolvă în întregime. O lingură de zahăr = aprox. 20 g.

Notă: De ce atât de mult zahăr? Şi de ce trebuie fiert 15-20 minute?

§ ceaiul trebuie să fie nutritiv şi să hrănească microorganismele din cultura Kombucha; aici nu e vorba de gustul nostru, ci de nevoile ciupercii! Deci, soluţia nutritivă trebuie preparată conform nevoilor drojdiei (bacteriile se hrănesc şi ele din soluţia nutritivă – ceaiul îndulcit). Microorganismele au nevoie de zahăr pentru a fi active. Dacă au la îndemână o concentraţie mică de zahăr (carbohidraţi), atunci ciuperca produce mai puţine substanţe active şi de folos pentru noi. În termeni obişnuiţi, putem spune că drojdia “mănâncă” zahărul.

§ Infuzia de ceai, pe de altă parte, este o sursă de nitrogen şi încurajează creşterea microorganismelor. Deci cu cât ceaiul este lăsat mai mult pe foc (decoct), cu atât avem mai mult nitrogen în soluţia hrănitoare, precum şi mai multe minerale, săruri etc.

4. – Lăsaţi ceaiul să se răcească până la 20 – 25 °C (aprox. 68° – 77° Fahrenheit). Cultura moare dacă este pusă în ceai fierbinte.

5. – Când ceaiul a ajuns la temperatura camerei, turnaţi ceaiul îndulcit într-un vas de sticlă, porţelan sau ceramică, sau de oţel inoxidabil. Vasele de metal (de pildă cele din aluminiu) nu sunt indicate şi nu trebuie folosite niciodată, deoarece acizii care se formează pot reacţiona cu metalul. Trebuie să evitaţi vasele făcute din polivinilclorură (PVC) sau polistiren.

6. – Dacă pregătiţi pentru prima oară băutura de Kombucha, adaugaţi lichidul pe care l-aţi primit împreuna cu cultura (sau o linguriţă de oţet de mere, slab concentrat). Pentru următoarele culturi, întotdeauna păstraţi puţină băutura de Kombucha fermentată pentru a o adăuga în proporţie de aprox. o zecime (10%) la noua dv. cultura, ca “lichid de pornire” (accelerează pornirea fermentării).

7. – Puneţi cultura vie de Kombucha (adică ciuperca!) în lichidul pregătit.

8. – Acoperiţi vasul în care va fermenta cu un tifon sau pânză, o hârtie de filtru, etc. pentru a ţine departe insectele, praful, sporii plantelor sau alte substanţe poluante. Legaţi-l cu un elastic de cauciuc pentru a vă asigura ca nu intră „musculiţele beţive”. Pânza trebuie sa fie destul de rară încât să poată permite aerului să circule şi cultura să poată respira, dar nu atât de rară încât musculiţele să poată intra să-şi depună ouăle.

9. – Fermentaţia durează diferit, în funcţie de temperatura camerei, volumul ciupercii şi cantitatea de ceai; în general durează 7 – 12 zile. La o temperatura ambiantă mai ridicată (peste 20 C) fermentarea este mai rapidă. Perioada de 7 – 12 zile este dată doar ca reper orientativ. Trebuie să gustaţi şi să opriţi fermentarea la momentul oportun!

Cultura Kombucha necesită un loc liniştit şi nu trebuie mutată prea des. Temperatura ceaiului trebuie sa fie de 20 – 30 °C. Temperatura ideala este de 23 – 27 °C. Nu este necesară lumina. Cultura se reproduce şi pe întuneric. Cultura însă poate fi distrusă dacă este expusă la lumina directă a soarelui. O zonă indirect luminată de soare este ideală.

În timpul fermentării, zahărul este transformat de către drojdie în bioxid de carbon (CO2), diferiţi acizi organici şi alte componente. Aceasta este combinaţia de procese care-i dau ceaiului Kombucha aroma.

Ceaiul este mai întâi dulce, dar acest gust dispare pe măsură ce zahărul este transformat. În acelaşi timp, un acid plăcut parfumat începe să se dezvolte ca rezultat al activităţii bacteriilor, cu o tranziţie de la gustul dulce la cel acrişor. Dacă preferaţi o băutură ceva mai dulce, fermentarea trebuie oprită mai devreme. Dacă o preferaţi mai acidă şi mai acrişoară, lăsaţi-o mai mult.

10. – Când ceaiul a atins nivelul de aciditate dorit (pH 2,7 – 3,2), în funcţie de cum îl preferaţi, scoateţi cultura (ciuperca) din vas, cu mâinile curate. Spălaţi ciuperca sub apă rece sau slab călduţă. Reumpleţi vasul cu ceai proaspăt (nefermentat), adăugaţi ciuperca şi 1/10 de ceai fermentat (pentru gărbirea procesului de fermentare). Respectaţi temperatura pentru ceai (să nu depăşească 30 C, altfel distrugeţi ciuperca!)

Ceaiul care a fost fermentat turnaţi-l în sticle. Pastrati 10% ca ‘starter’ (lichid de pornire/grăbire a fermentării) pentru următoarea cultura. Astupaţi bine sticlele. Nu este necesar să strecuraţi băutura fermentata printr-o cârpă deasă. O anumita cantitate de sedimente vor trece prin sită, fapt absolut normal, datorita drojdiei care a produs gazul şi care a acidulat băutura. Se spune că drojdia are efecte benefice asupra organismului (complex vitaminic B).

11. – Pentru a vă bucura de gustul desăvârşit al ceaiului de Kombucha, băutura trebuie lăsată să se maturizeze cel puţin 5 zile după ce a fost pusă în sticle.

Activitatea bacteriilor este oprită dacă îmbutelierea e făcută corect (până sus, adică se exclude aerul), în timp ce drojdia îşi continua lucrarea. Dacă sticlele sunt bine astupate, gazul produs de activitatea drojdiei nu poate ieşi. Aşadar, băutura este uşor efervescentă. De obicei, pentru atingerea acestui stadiu sunt necesare câteva zile, însă băutura Kombucha se poate păstra bine chiar luni de zile, la rece. Nu vă faceţi probleme: după o vreme drojdia nu va mai produce gaz. Este indicat sa ţineţi băutura la rece.

12. – Băutura de Kombucha are un gust bun. Este limpede, de culoare gălbui-brună (în funcţie de cât de concentrat a fost ceaiul, ce tip de ceai aţi folosit, etc.), puţin acrişoară şi răcoritoare.

O persoană normală poate bea 3 pahare pe zi: un pahar dimineaţa (100 ml sau mai mult) pe stomacul gol, al 2-lea pahar după o masă în cursul zilei şi ultimul pahar înainte de culcare. Bucuraţi-vă de această băutură miraculoasă!

13. – Când începeţi un nou proces de fermentare, să nu uitaţi niciodată să adăugaţi noului ceai o cantitate de cca. 10% din lichidul deja fermentat provenit dintr-o cultură anterioară.

IMPORTANT – Ingrijirea

Uneori ciuperca pluteşte la suprafaţă, alteori se duce la fund. Ambele variante sunt OK. Când cultura se duce la fund, o noua cultura (“pui”) va începe să se dezvolte la suprafaţa ceaiului. Iniţial este ca o pojghiţă subţire, ca o folie de plastic. Trebuie lăsată să se îngroaşe, nu o tulburaţi. Cu cât o lăsaţi mai mult, cu atât se va îngroşa.

Alteori ciuperca „mamă” se desfoieşte şi un „pui” se dezlipeşte de pe suprafaţa ei, la început ca o peliculă fină, care se va îngroşa cu timpul. Kombucha necesita ceva timp să se multiplice. Daţi-i noii culturi de la suprafaţa lichidului 3 – 5 săptămâni să crească.

Ciuperca ia forma vasului în care creşte (daca vasul e pătrat, ciuperca va fi şi ea… pătrată!)

Cultura Kombucha creşte şi acoperă suprafaţa ceaiului în întregime. În timp ce creste, cultura se îngroaşă şi se întăreşte considerabil. Cultura matură este compusa din straturi suprapuse, uşor separabile (ca foile de varză). Straturile pot fi desprinse unul de altul şi pot fi folosite fiecare separat pentru a produce o nouă doză de băutură Kombucha.

Pe măsură ce timpul trece, ciuperca va „îmbătrâni” şi va căpăta o culoare maronie închisă. Când devine prea închisă la culoare, înlocuiţi-o cu altă ciupercă nouă, proaspătă (adică un „pui”). ”

Daca sunteti convinsi ca acest remediu este si pentru voi, puteti gasi un “pui de Kombucha” pe acest grup de pe Facebook: Kombucha Ceai
sau se poate cumpara de aici: http://elixirulkombucha.blogspot.ro/
sau de aici: http://remediu.webs.com/contact.htm

Sursa: http://www.remediu.net/kombucha.htm

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.