Cum schimba focul alimentele?

cruditatiVa propun un experiement. Mancati alimente crude, fara preparare termica timp de o zi. Veti vedea diferenta. Garantat. Diferenta in bine, of course: veti fi mai usori si mai plini de viata.
Si acum eu nu vorbesc din carti. De aceea recomand. Mancati o zi doar salate, diverse legume preparate frumos, gustos, colorate si condimentate. Beti apa, mai mult de un litru, ca sa nu spun doi. Nu va grabiti, nu va enervati pe cat posibil. Amintiti-va ca asa cum voi aveti sentimente, asa au si cei din jur, si ei pot fi raniti.
Dar sa nu ne indepartam prea mult de specificul locului, aici nu suntem ora de autoeducare.ro, mai curand la autoeducare.raw

Acordati-va o zi in care sa va respectati: corpul- cu mancare cat mai aproape de natural, mintea- fara griji-ele nu rezolva, ci impiedica, sufletul- cu intelegere si compasiune pentru cei din jur.

De ce ati putea alege sa mancati hrana preparata fara foc? Mancare raw vegana?
Pentru ca este cea mai aproape de natura, fara interventii de schimbare a temperaturii si deci a compozitiei chimice.

Dar ce se intampla la fierbere/prajire cu alimentele?

Zarzavaturile fierte in apa sunt cele mai puternic depreciate (dr. Garten in “Dureri si suferinte”). De exemplu, varza isi pierde 60% din valoarea initiala.
Enzimele sunt distruse prin fierbere si in mare masura si mineralele.
Vitamina C, cu rol in curatarea sangelui, se pierde total prin fierberea legumelor maruntite (Ernst Gunter)
Proteinele isi pierd 2/3 din valoarea lor nutritiva prin fierbere.
Grasimile si uleiurile sufera cel mai mult prin cresterea temperaturii (modificare compozitiei chimice)
Aromele alimentelor se estompeaza prin fierbere, de aceea este nevoie de sare sau zahar (ambele daunatoare).

Astfel mesele sunt alcatuite din alimente cu valoare nutritiva mica. Noroc ca aceasta este „compensata“ de aditivi alimentari (potentiatori de gust, pe numele lui monoglutamat de sodiu si care se gaseste in mai toate alimentele in care industria alimentara (generic vorbind) il poate introduce). De aceea si corpul simte mereu ca lipseste ceva si alimentarea si realimentarea lui pare sa nu il sature pe deplin nici cantitativ, dar mai ales nici calitativ.
Nu mananca nimeni fasole cruda, insa sunt legume, zarzavaturi, fructe atat de gustoase crude, incat pare o nebunie sa le fierbi pentru a le micsora aportul nutritiv, doar pentru ca asa este traditia gastronomica in familie. In toate familiile.
Trecerea de la hrana cu care am fost crescuti la una sanatoasa, aleasa de noi in cunostinta de cauza si nu orbeste, in baza obisnuintei, nu este cel mai simplu lucru, dar gusturile se educa. Atunci cand ai un scop. Atunci cand stii ce iti doresti, iti poti permite sa alegi. Esti chiar invitat sa o faci. Si in mai toate cazurile, eu cred ca vei alege cu grija pentru corpul tau.

Sursa foto

Tags: ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.