Cum am ajuns sa mananc sanatos?

raw veganAcum aproximativ un an am decis sa mananc sanatos. Si am renuntat la cateva dintre alimentele care deja ma faceau sa ma simt vinovata dupa ce le mancam: cascaval, telemea, sunca, iaurt, carne. Stiam de ceva vreme ca trebuie sa renunt la ele. Erau din categoria carne si lactate- deci mai putin sanatoase. Si avand in vedere ca le luam din comert, erau chiar foarte daunatoare (aditivi, coloranti, conservanti, hormoni si alte alea).

Cred ca ceea ce m-a determinat sa renunt la ele (carne si lactate) a fost chiar acest sentiment de vinovatie: conflictul intre ceea ce stiam (ca nu sunt sanatoase) si ceea ce faceam eu de fapt.
Daca ar fi sa reformulez, pot spune ca nu am renuntat la alimentele nesanatoase ci ca le-am inlocuit cu altele pe care le stiam sanatoase. Cu ce le-am inlocuit?
1. Cu salate/ amestecuri/ combinatii de legume crude. Adica am mers la piata (magazinul de legume, de fapt) si am cumparat legume pentru salata.
2. Garnitura de la carne (gen orez, cartofi, mancarea gatita, dar fara carne)
Am observat ca atunci cand mancam salata (adica legume crude taiate si asezonate impreuna in castron) ma simteam mult mai bine. Aveam o stare de bine cand ma ridicam de la masa, legata de ceea ce mancasem, pe care nu osimteam dupa mesele cu mancare gatita. Asa am inceput sa caut mancarea negatita, raw-vegana (nepreparata termic, desi nu urmaream inrolarea in nicio „secta“ culinara).

stil de viata sanatos

Ce inseamna stare de bine? Pur si simplu ma simteam usoara, fara senzatia de oboseala pe care o ai atunci cand tocmai ai mancat, fara burta umflata. Mai tarziu am aflat si ca atunci cand mananci mancare cruda, te saturi cu mai putin.

Mancarea nepreparata termic are o calitate mai buna si corpul sesizeaza acest lucru si are nevoie de mai putin pentru a se satura.

De ce ar avea ea o calitate mai buna? Pentru ca este asa cum a fost creata de natura/Dumnezeu, fara interventia omului prin procesare sau preparare la foc, cu toate enzimele, vitaminele, mineralele din dotare.
Eu vorbesc acum despre experienta mea proprie. Am incercat, am vazut ca imi place, am continuat sa mananc mai ales fructe si legume negatite – in diverse combinatii gustoase, condimentate in fel si chip, dar fara a fi cunoscut caldura focului. In plus, am introdus si semintele si nucile- nici nu ma atingeam de ele inainte.
Motivul pentru care dau din casa, fara sa mi se fi cerut este ca vreau sa pun pe ganduri pe cei care ajung sa citeasca acestea. Cum niciunui sofer nu-i este indiferent ce combustibil foloseste, niciun om m-ar trebui sa manance „cu ochii inchisi“.
Cred ca este timpul ca fiecare sa isi puna intrebari legate de stilul de alimentatie. Sa se indoiasca putin de ceea ce au invatat cand erau mici despre mancare.
Odata informati, fiecare va decide daca va face o schimbare sau nu.
Incepeti prin a pune intrebari. Aflati raspunsuri.

De exemplu, v-ati putea intreba:
Este buna cafeaua? Efectul pe care il simtim de la ea are cumva si alte secundare mult mai rele?
Painea, un aliment pe care il cosumam atat de des, ce contine? Chiar si cea fara eticheta, franzela obisnuita, de ce este atat de diferita de cea de casa? Cate E-uri contine acest aliment atat de mult consumat?
Dulciurile cu care ne regalam cand suntem suparati rezolva cumva probleme sau creeaza probleme?
Ne cunostem limita de satietate sau mancam pana nu mai putem?

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.